Långsjörundan ljudfiler

 

00. Introduktion

Man väljer själv var man vill börja och då blir det också där man går i mål. Beskrivningen utgår från Snättringe FF:s tält i Tranparken. Denna text fanns även med i Husbladet nr 98 vår/sommar 2016

SNÄTTRINGE

01. Tranparken

Vägarna i närheten har namn efter fåglar och lekparken har fått namn efter vägen. Backen mot sjön har använts som lekplats så länge det funnits barn i området och Gunnar Lundin lät göra sandlåda och gungor samtidigt som han på 1960-talet lät bygga radhus och nu 2016 har den förändrats enligt nya idéer.

SEGELTORP

HERRÄNGEN OCH LÅNGSJÖ I STOCKHOLM

TILLBAKA I SNÄTTRINGE I HUDDINGE

12.

Det finns spår av en upp- och nerfart till sjön. Man kan tänka sig att den använts redan på Göta Landsvägs tid, när vägfarare valde att ta vintervägen över isen i stället för den branta backen vid Korkskruven (Långsjöpasset). Man kan också fundera över om vägen användes även sommartid. Kan någon ha haft en båt/pråm, som dragits med linor fram och tillbaka över sjön??? Landstigningsplatsen på Stockholmssidan måste ha varit ungefär där Svartlösavägen slutar och man var alltså tvungen ta sig ”snett över sjön”. Tänk om det givit upphov till det unika namnet Snättringe?!? På en gammal karta kallas sjön för ”Snettingen”. Snättringes nybyggare har berättat att när man i början av 1920-talet fick sitt husmaterial levererat med tåg till Älvsjö station, då kunde man välja att beställa det vintertid och ta vägen över isen i stället för nedför Korkskruven. (Det var innan Häradsvägen fanns) En av dem som byggde på prästgårdsmarken, nu med adress Badstigen 6, var TAL-meterns uppfinnare, T A Ljungberg. Den korta Badstigen leder från sjön och fram till Snättringevägen.

RUNDAN SLUT FÖR DEN HÄR GÅNGEN, MEN SJÖN LIGGER KVAR

Ladda ner alla MP3-filer för Långsjörundan som en zip-fil

Rester av husgrund på prästgårdsmarken

För den som blivit nyfiken och vill veta mer om Långsjön så finns böckerna:

Snättringe och Långsjö, Historia kring en sjö, Gunnel Jacobsen, 2009.
Den finns även som talbok, punktskrift och storstil

Brännkyrka 1913-2013. Socknen som blev 51 stadsdelar, Hans Harlén, 2014.[

Herrängen, 100 år som willastad, Svante Walton och Åke Klingström, 2009.

Göta Landsväg genom Huddinge av Gunnel Jacobsen och Gunny Röckner, reviderad utgåva 2008

Långsjö Fastighetsägareförening 1909-2009, 100-års jubileumsskrift